TİBFED’den cep telefonu pasaport kayıt harçlarına yapılan yüzde 228 zamma tepki | Afyon Haber | Afyon Son Dakika Haberleri | Afyon Star HaberAfyon Haber | Afyon Son Dakika Haberleri | Afyon Star Haber

27 Nisan 2024 - 02:21

TİBFED’den cep telefonu pasaport kayıt harçlarına yapılan yüzde 228 zamma tepki

reklam
TİBFED’den cep telefonu pasaport kayıt harçlarına yapılan yüzde 228 zamma tepki
Son Güncelleme :

07 Temmuz 2023 - 15:51

reklam

Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 492 Sayılı Harçlar Kanununa bağlı tariflerde yer alan maktu harç tutarı değiştirilerek yurt dışından getirilen cep telefonlarının pasaport kayıt hakkı 6 bin liradan 20 bin liraya çıkartıldı.

TİBFED Genel Başkanı Şen, alınan karara tepki göstererek, “Bu harç almak değil haraç almaktır ve vatandaşımız bu haracı hak etmemektedir. Yurt dışında satılan bir ürün, yaşadığımız ülkede satılan aynı üründen çok daha ucuz ise haklı olarak vatandaşlarımız da menfaatleri açısından yurt dışından olan ürünü tedarik etme yoluna gider. Maalesef ülkemizde cep telefonları üzerinden yüzde 100’ü bulan vergiler alınmaktadır. Zira Amerika’da yeni çıkan bir model bin dolar yani 26 bin 500 lira iken aynı model cep telefonu bizde 60 bin liraya satılmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Hükümet olarak cep telefonları üzerindeki yüzde 100’e varan verginin bile, cep telefonunun yurt içi ve yurt dışındaki fiyat farkını kapatmaya yetmediğini söyleyen Şen, açıklamasına şöyle devam etti:

“Üzülerek de söylüyorum ki sektörümüzü tekeline e alan birkaç tane malum dernek üyesi ithalatçının her zamanki gibi servetine servet katılması için 2013 de 115 TL, 2023 başında 6 bin 91 TL olan bu ücret bugün itibariyle yüzde 228 ‘e varan korkunç bir artış ile 20 bin TL’ye yükseltilmiştir. Amerika seyahatinizde 186 dolara satılan SAMSUNG Galaxy A24 ü alıp Türkiye’ye gelirseniz daha girişte 800 dolar vergi ödeyeceksiniz. Dünyanın neresinde görülmüş bir vergi oranıdır bu? Hani tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 38,21’di?  Yüzde 228 harç zammını nasıl hesapladınız? Cep telefonları üzerinden alınan ithalat ve özel tüketim vergilerini makul mantıklı seviyelere, diğer bir deyiş ile Avrupa’daki vergi seviyelerine çekilirse işte o zaman vatandaşımız yurt dışından telefon getirmek yerine, yurt içindeki cep telefonları satın alacaktır.”

Şen, “Şuna da bakmak lazım ki, bu haraç en çok hangi kartelin yarayacak?  Tabii ki, daha öncede sektörümüz aleyhine her türlü kanunların çıkarılmasında baş rol oynayan ve malum dernek üyesi olan cep telefonu ithal eden birkaç firma sahiplerinin ve yıllardır servetlerine servet katan temlik adı altında taksit ile fahiş fiyata ürün satan kartelin işine yarayacaktır.  Yani malum derneğin üyelerine yarayacaktır. Malum derneğin kendi çıkarları için yaptığı her açıkla ve öneriler 170 bin kişilik sektörümüz esnafını yok etmek için planlanan projenin adımları olup; buna göz yummak da devletimize zarar vermektedir.” şeklinde konuştu.

“Malum yapılanmamın şahsi çıkarları için yaptığı her önerinin ve görüşün tek amacı kendi kar marjlarını arttırmaktır.” diyen Şen, şunları kaydetti:

“Çünkü bu haraç zammı, “Fiyatlar ne olursa olsun, kartel firmalar size istedikleri kadar fahiş fiyatla ürün satsınlar, devlet olarak da biz de cep telefonları üzerinden aldığımız vergileri katmerleyelim,  son kullanıcılar yut dışından telefon getirmesin.’ diyerek yapılmış bir zamdır. Bu vesile ile de vatandaşımızın sırtına ekstra vergi yükü binmesine vesile olmak la kalmayıp; GSM sektörümüz esnaflarının mağdur olmasına sebebiyet vermektedirler. Sektördeki 170 bini geçen GSM esnafının ve vatandaşımızın hakkını savunan İletişim ve Bilişim Federasyonu olarak, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın cep telefonları üzerindeki yüksek harç ve vergi oranlarında düzenleme yapması için dikkat çekiyoruz.”

Şen, “Hazine ve Maliye Bakanlığı’nı insafa ve adalete davet ediyoruz.” ifadesini kullanarak, açıklamasının devamında şunları söyledi:

“Avrupa’da en düşük maaş alan kişi 2 hafta çalışıp telefonu kendisini alabiliyorken, Türkiye’de bir asgari ücretli aynı telefonu fahiş vergiler yüzünden 5 ayda alabilmektedir. Asgari ücretli bir vatandaşımız,  gurbetçi akrabalarından gelecek bir cep telefonunu kayıt ettirmek için 2 aylık maaşının tamamını cep telefonunun sinyalinin kapanmaması için haraç olarak vermek zorundadır. . Hangi vicdana sığar bu lütfen söyler misiniz?

Sosyal devlet; nakit transferleri, sağlık, eğitim, gıda, konut ve diğer refah hizmetleri aracılığı ile; etkinlik, yaşam standartlarının desteklenmesi, eşitsizliğin azaltılması/gelir dağılımında adalet ve eşitlik amaçlarına ulaşmayı hedefler. Bu kapsamda şayet; Hazine ve Maliye Bakanlığı cep telefonları üzerinden alınan vergilerin yeniden gözden geçirilerek makul oranlar seviyesine çekilmesi halinde kaçakçılığın önüne geçilecektir. Dünyanın her yerinde iletişime herkes kolaylıkla ulaşabilirken, cep telefonu artık herkes için elzem olmuşken bunun üzerinden halkı sömürmek kabul edilemez bir durumdur.

Ayrıca; 170 bin cep telefonu küçük esnafının düşmanı olan,  meclise ve kanun koyuculara etki ederek GSM sektörü adına her alınan karada 85 milyon vatandaşımızı da zor durumda bırakan malum derneği de  şiddet ile kınıyor ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’nı bu yanlıştan dönülmesi için insafa ve adalete davet ediyoruz.”

Hibya Haber Ajansı

reklam
reklam
reklam