EÜ Hemşirelik Fakültesinden “Araştırma Ekosistemini Güçlendirme Atölyesi" | Afyon Haber | Afyon Son Dakika Haberleri | Afyon Star HaberAfyon Haber | Afyon Son Dakika Haberleri | Afyon Star Haber

18 Mayıs 2024 - 19:39

EÜ Hemşirelik Fakültesinden “Araştırma Ekosistemini Güçlendirme Atölyesi"

reklam
EÜ Hemşirelik Fakültesinden “Araştırma Ekosistemini Güçlendirme Atölyesi"
Son Güncelleme :

10 Mayıs 2024 - 13:33

reklam

Hemşirelik Fakültesi Girişimcilik Çalışma Grubu tarafından düzenlenen ve moderatörlüğünü EÜ Hemşirelik Fakültesi Anabilim Dalı Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurdan Akçay Didişen’in yaptığı programa konuşmacı olarak EÜ Hemşirelik Fakültesi Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Sezer Er Güneri yer aldı. Etkinliğe akademisyenler ve öğrenciler katıldı. 

Etkinliğin açılışında konuşan Doç. Dr. Akçay Didişen, “Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) bünyesinde faaliyet gösteren Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB), Türkiye’nin genel bilim ve teknoloji politikaları çerçevesinde akademik alanda bilimsel, teknolojik ve yenilik içeren Ar-Ge faaliyetlerini programlamak, yönlendirmek, desteklemek ve izlemek amacıyla faaliyetlerini sürdürmektedir. Ülkemizde ihtiyaç duyulan, teknolojik dışa bağımlılığımızı azaltacak ve ülkemizin rekabet gücünü artıracak ulusal, uluslararası yeni bir ürün, süreç, yöntem, model geliştirme amacına yönelik uygulamalı araştırma ve deneysel geliştirme projelerinin desteklenmesi de ARDEP Projeleri başlığı altında TÜBİTAK 1005 projeleri ile gerçekleşmektedir. Bu doğrultuda,  Hemşirelik Fakültesi Girişimcilik Çalışma Grubu olarak bugün, ‘Araştırma Ekosistemini Güçlendirme Atölyesi’ etkinliği düzenliyoruz” dedi. 

Sunumunda, TÜBİTAK 1005 projeleri hakkında bilgi veren Doç. Dr. Sezer Er Güneri, “TÜBİTAK 1005 projeleri yeni bir ürün, süreç, yöntem, model geliştirme amacına yönelik uygulamalı araştırma ve deneysel geliştirme projeleridir. Ülkemizde yaygın kullanım potansiyeli olan ve yurtdışından temin edilen bir sistemin, cihazın, yöntemin, malzemenin veya bunların kritik alt bileşenlerinin parçalarının üretilmesi, tasarlanması ve geliştirilmesi gibi konuları içerir” dedi.

TÜBİTAK 1005 projelerinin çalışma konularına değinen Doç. Dr. Sezer Er Güneri, “TÜBİTAK 1005 projeleri, yurtdışından satın alınarak ülkemizde tarımı yapılan bitki çeşitlerinin ülkemiz koşullarına uygun olarak ıslahı; verimli hayvan ırkı, hayvansal ürün ve teknolojilerinin geliştirilmesi; gıda ürünlerini işleme, paketleme ve depolamada kullanılan ürün ve teknolojilerin; yurtdışında uygulanmakta olan ve ülkemizde yaygın kullanım potansiyeli bulunan tanı ve tedavi yöntemlerinin; temel bilimlerde bir sorunun çözümü ya da bir mekanizmanın aydınlatılması amacı ile tasarlanmış ve aynı zamanda belirli bir pratik amaç veya hedefe yönlenmiş, ülkemizde yaygın kullanım potansiyeli olabilen ve teknolojik olarak özgün yeni ürünler, süreçler, sistemler ve bunların geliştirilmesi; Türkiye’de henüz üretilemediği için yurt dışından yüksek maliyetlerle ithal edilen ürün, süreç, yöntem, model veya teknikleri; ülkemizin ekonomik, sosyal, kültürel özellikleri ve ihtiyaçları doğrultusunda yapılacak yenilikler ve iyileştirmelerle daha etkin, verimli, katma değeri yüksek, ulusal rekabet gücümüzü artırıcı niteliklerde üreterek ülkemize kazandırmayı hedefleyen uygulamalı araştırma veya deneysel geliştirme projeleridir” dedi. 

Doç. Dr. Sezer Er Güneri, “TÜBİTAK 1005 projesi, yerli üretimi desteklerken, patent faydalı model başvurusu yapılabilecek ürünlerin geliştirilmesine fırsat sağlayan yüksek bir bütçe sunmakta ve yürütücü, araştırmacı ve kuruma teşvik ikramiyesi sağlamaktadır. Bu proje ile geliştirilen süreç, yöntem, model veya tekniklerin ticarileşme potansiyeli bulunmakta ve projenin devamı olarak TEYDEB 1505, SANTEZ, KOSGEB proje önerileri sunma fırsatı elde edilebilmektedir” diye konuştu. 

Projelerin sunduğu fırsatlara değinen Doç. Dr. Güneri, akademisyen olarak proje yürütme sürecinde en zorlandığı bölümün mali yönetim sistemi olduğunu ve bu konuda üniversitenin ilgili birimlerinden destek alınabileceğini belirtti.

Etkinlikte konuşan EÜ Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Dönmez de proje başvuranlarında özellikle dikkat edilmesi hususular ve kritik noktalarda önem arz eden konular hakkında bilgi aktarımında bulunurken, projenin kabulü sonrası proje iş planı sürecinde hem yazışma hem de bütçe yönetim süreçleri ve takibi ile ilgili bilgilerini paylaştı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

reklam
reklam
reklam