John Kerry, Kuşak ve Yol konusunda “hayatının fırsatını” nasıl kaçırdı? | Afyon Haber | Afyon Son Dakika Haberleri | Afyon Star HaberAfyon Haber | Afyon Son Dakika Haberleri | Afyon Star Haber

27 Nisan 2024 - 05:07

John Kerry, Kuşak ve Yol konusunda “hayatının fırsatını” nasıl kaçırdı?

reklam
John Kerry, Kuşak ve Yol konusunda “hayatının fırsatını” nasıl kaçırdı?
Son Güncelleme :

02 Haziran 2023 - 11:13

reklam

Obama döneminde dışişleri bakanlığını üstlenen John Kerry’nin Çin’den davet aldığı ve Çin’le birlikte Kuşak ve Yol’u inşa etme fikri oluşturduğu, ancak Hazine Bakanlığı’ndan yetkililerin engellemesinden dolayı kendi önerisini Obama’ya sunamadığı, Kerry’nin hayatındaki en büyük siyasi fırsatı kaçırdığını savunduğu bildirildi.

ABD merkezli Asya Derneği Yönetim Kurulu’nun eşbaşkanı John Thornton, 28 Mayıs’ta Austin’deki Texas Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada, Batılı ülkelerin Kuşak ve Yol inisiyatifinin amacını yanlış algılayarak, bu girişimi “Çin’in küresel çapta siyasi etkisini artırmayı hedefleyen bir strateji” olarak nitelendirdiğini belirtti.

Thornton, aslında inisiyatifin Kuşak ve Yol güzergâhındaki ülke ve bölgelere uygun ekonomik ve sosyal gelişme modelleri aramayı amaçladığına dikkat çekti.

“ABD-Çin ilişkilerinin geleceğine doğru ilerlemek” temalı söyleşiye katılan Thornton, Kuşak ve Yol inisiyatifi ve Çin’in sesini nasıl dünyaya duyurduğu konularında görüşlerini aktardı ve iki ülke arasında daha önce yapılan temaslar hakkında bilgi verdi.

Thornton’a göre, Çin, John Kerry’yi Kuşak ve Yol’u birlikte inşa etmeye davet etmişti. Konuya ilgi duyan Kerry gerekli çalışmaları başlattı ancak Washington’da Hazine Bakanlığı’nın itirazlarıyla karşılaştı, sonunda önerisi Obama’ya sunulamadı. Kerry, Çin’in birlikte Kuşak ve Yol’u inşa etme önerisini kabul edememesinin hayatı boyunca kaybettiği en büyük siyasi fırsat olduğunu belirtti.

Thornton, bugün bazı Batılı ülkelerin Kuşak ve Yol’un esas amacını yanlış algıladığını, aslında inisiyatifin amacının ilk başta duyurulan ortaklaşa inşa ilkesiyle aynı olduğuna işaret ederek, inisiyatifin güzergâh ülkelerinin kendi imkanlarıyla gelişme talebine hizmet etmeyi amaçladığını dile getirdi.

Çin tarzı modernizasyona değinen Thornton, barışçı kalkınma yolunu izlemek, tüm halkın ortak refahı ve insan ile tabiatın uyum içinde bir arada yaşamasına dayanan Çin tarzı modernizasyonun 3 temel özelliğinin kendisinde derin izlenim bıraktığını kaydetti.

Thornton, planlama ve hayata geçirmenin iki çalışma olduğunu, ancak Çin’in bu konuda iyi iş çıkardığını, sistematik açıklık tutumunu koruduğunu söyleyerek, ayrıca Çin’in İngilizce konuşan ülkelerle temasını güçlendirmesi ve gerçek Çin haberlerini nasıl İngilizce konuşan ülkelerde yaygınlaştırabileceğini ele alması gerektiğini yineledi.

Thornton’un sosyal medya platformunda yaptığı paylaşımı internet kullanıcıları destekledi ve daha çok rasyonel sesler duymak istediklerini belirtti. Bazı kullanıcılar ABD’nin Kuşak ve Yol’u birlikte inşa etme fırsatını kaçırmasının “siyasi kibirden” kaynaklandığını, bundan dolayı daha iyi ortaklığın oluşturulamayacağı gibi, küresel altyapı tesislerinin inşasına katılma fırsatının da kaçırıldığını vurguladı.

Hibya Haber Ajansı

reklam
reklam
reklam